Wat is dat ook alweer (deel 12)?

In deze twaalfde aflevering blijven we bij de religieuze voorwerpen in de kluis in de sacristie. We beschrijven deze week namelijk weer een bijzonder voorwerp, zorgvuldig opgeborgen in deze sacristiekluis. Dan weet je ook dat het voorwerp niet bijzonder groot is, maar wel waardevol want anders wordt het daar niet  bewaard.
Deze keer is het namelijk weer een bijzondere ciborie die we als kerkgangers niet zoveel hebben kunnen zien bij een viering.
Met de beschrijving ‘Kerkcollectie digitaal’ van het Museum Catharijneconvent uit 2020 wordt in deze twaalfde aflevering het onbekende uit ons kerkgebouw nu nog meer bekend. Belangrijk, want het is goed om te weten als parochiekern over welke prachtstukken, zeker op liturgisch gebied, we beschikken. Dat geldt zeker voor dit soort pronkstukken die we nauwelijks te zien krijgen.       

Deze ciborie heeft een zeslobbige, geprofileerde voet met opstaande rand waartegen bloem-vormige rozetten, waartussen opengewerkte vierpassen. Op de welving is gegraveerd een rankenmotief. De zeszijdige stam is op de zijden, onder en boven de nodus, opengewerkt met een gotisch raammotief. Er is een afgeplatte, met ruiten en bladwerk versierde nodus. De vatting van de cuppa is opengewerkt met, binnen en tussen zes velden, gestileerde ranken. De inscriptie op de cuppa is ‘ECCE PANIS ANGELORUM FACTUS CIBUS VIATORUM’. De ciborie bevat een vlak gewelfd deksel waarboven een gelijkarmig kruisje staat.

Bijzonderheden van de ciborie!

Op de onderzijde van de voet staat de stempel ‘H. FERMIN / DEN HAAG’ en deze firma is ook de maker van de ciborie, maar ook de verkoper en importeur in Den Haag. Deze ciborie is gedateerd zo rond 1914.
Er staan ook nog andere merken op de ciborie zoals op de voetrand een lopend leeuwtje en op de rand van de cuppa de jaarletter ‘E’ (= 1914) zo ook een Minervakopje C (= waarborgkantoor Den Haag).
Het materiaal van de ciborie bestaat uit zilver en verguldsel. En bekijken we de stijl dan kunnen we de ciborie scharen onder de neogotiek.
Gelukkig is ook deze ciborie in goede staat en heeft deze een hoogte van 29 cm, heeft de voet een diameter van 19 cm en de cuppa van 14 cm. 

Wat gaan we zien in aflevering dertien?

Wat gaan we in aflevering dertien uit deze serie van donderdag 25 juli tegenkomen uit onze rijke inventaris? We gaan het hier niet beschrijven, maar ik kan de lezer wel verklappen dat we ons weer gaan verplaatsen naar het kerkgebouw. Al nieuwsgierig geworden? Dat religieuze voorwerp wordt benut bij kerkelijke hoogtijdagen en bij uitvaarten. Weet u het al?