Wat is dat ook alweer (deel 13)?

In deze dertiende aflevering blijven we niet langer bij de religieuze voorwerpen in de kluis in de sacristie. We beschrijven deze week namelijk weer een bijzonder voorwerp in de kerk. Deze keer is het namelijk weer een bijzonder verhaal over iets gewoons… een wijwateremmer en aspergil die we als kerkgangers vaak zien bij uitvaarten en kerkelijke hoogtijdagen. Met de beschrijving ‘Kerkcollectie digitaal’ van het Museum Catharijneconvent uit 2020 wordt in deze dertiende aflevering het onbekende uit ons kerkgebouw nu nog meer bekend. Belangrijk, want het is goed om te weten als parochiekern over welke prachtstukken, zeker op liturgisch gebied, we beschikken. Dat geldt zeker voor dit soort pronkstukken die we in de kerk geregeld te zien krijgen.       

De wijwateremmer en aspergil staan in de kerk naast de credens. Het is een koperen wijwatervat en de aspergil heeft een houten handvat. Het wijwatervat heeft een ronde gewelfde voet met opstaand randje en kent een vaasvormig lichaam met een driepasvormig hengsel. Beide voorwerpen dateren uit de jaren 1800 – 1850 en zijn dus gebruikt in de voormalige zaalkerk in de Groote Steeg in Katwijk aan den Rijn.
De hoogte van het wijwatervat is 28 cm, de diameter van de voet is 16 cm en de diameter van het vat was 22 cm. De hoogte van de aspergil is 30 cm en de diameter van de bol erop is 7 cm.
Gelukkig bevinden beide religieuze voorwerpen zich in een redelijke staat. Helaas heeft ‘de emmer’ een lelijke soldeerrand net boven de bolling van het lichaam.

Wat gaan we zien in aflevering veertien?

Wat gaan we in aflevering veertien uit deze serie van donderdag 1 augustus tegenkomen uit onze rijke inventaris? We gaan het hier niet beschrijven, maar ik kan de lezer wel verklappen dat we ons gaan verplaatsen naar iets wat we nooit meer zien in onze kerk. Dus blijf het zeker volgen!