Voor deze vierentwintigste aflevering blijven we nog steeds bij de religieuze voorwerpen in de kluis in de sacristie van onze Katwijkse parochiekern van de H. Joannes de Doper. Daar gaat het deze keer om de zogenaamde altaarschel en wel uit ongeveer het jaar 1935. Hoeveel keer zal deze niet te beluisteren zijn geweest in de eucharistieviering als de priester het brood en de kelk met wijn in het eucharistisch gebed aan de kerkgangers toonde? Met de beschrijving ‘Kerkcollectie digitaal’ van het Museum Catharijneconvent uit 2020 worden in deze aflevering ook die voorwerpen uit onze parochiekern nu nog meer bekend. Belangrijk, want het is goed om te weten als parochianen over welke prachtstukken, zeker op liturgisch gebied, we beschikken.
De koperen altaarschel staat op vier kleine ‘pootjes’ met om de onderste rand van de mantel eerst een grote rij gaatjes en dan een kleine rij gaatjes. Bovenop de altaarschel bevindt zich het handvat om deze op te pakken. Kijken we naar de afmetingen dan is deze niet zo groot, maar wel heerlijk handzaam, te weten 13 cm hoog met een diameter van de mantel van 21 cm. En deze bevindt zich in een redelijke staat want de mantel is een klein beetje gebutst en er treedt wat oxidevorming op. Wat niet verbazingwekkend is, want hoeveel keren zal deze sinds de jaren 1935 niet zijn gebruikt? In ieder geval weer een beschreven religieus voorwerp uit onze collectie om trots op te zijn.
Wat gaan we zien in aflevering vijfentwintig?
Wat gaan we in die aflevering uit deze serie van donderdag 17 oktober tegenkomen uit onze rijke Katwijkse religieuze inventaris? We gaan het hier precies niet beschrijven, maar het zijn diverse kleinere religieuze voorwerpen onder de verzamelnaam ‘Kelken, patenen, lepels en foedralen’. Enig idee wat daar allemaal bij hoort en wat ervan precies ook in de kluis in de sacristie ligt? Nee? Blijf dan deze serie dus zeker volgen om er alles van te weten te komen!