Voor deze zevenendertigste aflevering is er weer een gewoon religieus voorwerp beschikbaar met een misschien wat vreemde naam… de lavabokan. Maar als men in een viering deze gebruikt ziet worden dan zal ieder zeggen: ,,O, jaaaaa… die!” Want bij de liturgische handwassing door paus, kardinalen, bisschoppen, abten, andere prelaten en pastores wordt het gebruikt. Het vormt veelal een stel met een lavaboschaal en alles is dus ook gehuisvest in de credens in de sacristie. Maar met de beschrijving ‘Kerkcollectie digitaal’ van het Museum Catharijneconvent uit 2020 wordt in deze aflevering ook deze lavaboschaal uit onze parochiekern nu nog meer bekend. Belangrijk, want het is goed om te weten als parochianen over welke prachtstukken, zeker op liturgisch gebied, we beschikken. Elk religieus voorwerp heeft namelijk een eigen verhaal zo ook… deze lavaboschaal.
De buikvormige verzilverde tinnen lavabokan met een hals en oor zit in een foedraal. Op de onderzijde van de voet is gegraveerd ‘Gegarandeerd / zuiver tin’ met de verdere tekst ‘Real Dutch / Pewter’. Op deze onderzijde is ook een signatuur zichtbaar en wel een zeilschip met de tekst ‘Jeka Tiel Holland’ in een rond stempel. En ‘Jeka’ staat voor de vervaardiger van deze kan en dat is natuurlijk in Tiel. Dit tinverwerkende metaalbedrijf werd in 1933 opgericht en is in 1964 verkocht. Deze kan wordt gedateerd op circa 1950. En ook hier stellen we als webredactie ons de vraag: ,,Hoe is deze kan in onze parochiekern beland?” De afmetingen zijn 14 cm hoog, de voet heeft een diameter van 6 cm en de breedte is 14 cm. Gelukkig bevindt de kan zich in een redelijke staat. Dat komt omdat een deel van de verzilvering van de hals is verdwenen en er is een buts in de voet waardoor de kan wankel staat.
Wat gaan we zien in aflevering achtendertig?
Wat gaan we in die aflevering uit deze serie van donderdag 16 januari tegenkomen uit onze rijke Katwijkse religieuze inventaris? Het is de beschrijving van een religieus voorwerp wat ook in het tabernakel staat en in vroegere jaren werd het door de priester bij een processie op straat meegedragen met de grootste aanbidding. In de warmere Europese vakantielanden kom je dit nog geregeld tegen waar het dan zwart van de mensen ziet op straat. Benieuwd naar over wat voor soort voorwerp het precies gaat? Blijf dan deze serie dus zeker volgen om er alles van te weten te komen!