Jubeljaar 2025… de geschiedenis (deel 3)

In deze nieuwe serie over het ‘Jubeljaar 2025’, elke vrijdag in de digitale nieuwsbrief en de zaterdag erop op onze website, gaan we wekelijks op leuke feitjes en weetjes om dit jaar dichterbij ons als lezers te brengen. Maar we volgen zeker ook de ontwikkelingen in onze eigen parochiekern waar het de ‘Pelgrims van hoop’ betreft. Om de vindbaarheid van die berichten te vergroten, wordt bij elk zo’n bericht het jubileumlogo opgenomen. In deze derde aflevering meer informatie over de achtergronden van het Jubeljaar.

Jobeljaar

Een ‘jobel’ of ‘yobel’ is het Hebreeuwse woord voor de ramshoorn, waarmee in het oude Israël een ‘jobeljaar’ werd aangekondigd. Ons woord Jubeljaar is hiervan afgeleid. In het Nieuwe testament stelt Jezus zichzelf voor als degene die het oude Jubeljaar voltooit, omdat hij ‘een jaar afkondigt dat de Heer welgevallig is’ (Lucas 4, 19).
In de Middeleeuwen is de oude traditie van de Jubeljaren door de Katholieke Kerk overgenomen. Het eerste Heilig Jaar werd in 1300 uitgeroepen door paus Bonifatius VIII. Sindsdien vindt het regelmatig plaats. Eerst elke vijftig jaar, later elke 33 jaar en sinds 1470 elke 25 jaar. De kern is nog hetzelfde als in het oude jodendom: een jaar om schoon schip te maken, schulden kwijt te schelden en ook om eigen fouten onder ogen te zien en opnieuw te beginnen.