In deze nieuwe serie over het ‘Jubeljaar 2025’, elke vrijdag in de digitale nieuwsbrief en de zaterdag erop op onze website, gaan we wekelijks op leuke feitjes en weetjes om dit jaar dichterbij ons als lezers te brengen. Maar we volgen zeker ook de ontwikkelingen in onze eigen parochiekern waar het de ‘Pelgrims van hoop’ betreft. Om de vindbaarheid van die berichten te vergroten, wordt bij elk zo’n bericht het jubileumlogo opgenomen. In deze zevende aflevering de eerste vragen… en antwoorden die zo om ons heen werden gesteld en beantwoord over dit ‘Jubeljaar 2025’. Zijn we weer een stukje wijzer geworden, of niet?

Wat is een Jubeljaar?

Een religieus evenement van de Katholieke Kerk, waarbij verzoening met God en tussen mensen onderling centraal staat. Het eerste jubeljaar vond plaats in 1300, in de context van oorlog, geweld en dodelijke epidemieën. Mensen zochten troost. Paus Bonifatius VIII was onder de indruk van de grote pelgrimstoeloop naar de graven van Petrus en Paulus en kondigde een jaar van vergeving van alle zonden af.
Wat is het verschil tussen een gewoon en een buitengewoon jubeljaar en wat is een heilig jaar dan?
De Kerk gebruikt heilig jaar als synoniem voor jubeljaar en versterkt zo de spirituele beleving van het gebeuren. Aanvankelijk werden heilige jaren om de honderd jaar gevierd, maar tegenwoordig gebeurt dat om de 25 jaar en op de eeuwfeesten van het sterfjaar van Jezus (33). Daarnaast kan de paus ook een buitengewoon jubeljaar afroepen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 2016 met het‘Jaar van de Barmhartigheid’.
Waar komt de traditie vandaan?
Het jubeljaar kadert binnen de bijbelse ijver voor sociale rechtvaardigheid en reikt terug tot het oudtestamentische boek Leviticus. Volgens Leviticus 25 droeg God de Israëlieten op om elk vijftigste jaar tot een jubeljaar uit te roepen. In dat jaar moesten onvrije mensen worden vrijgelaten en bezittingen die door schulden in beslag werden genomen weer worden vrijgegeven. Op die manier kreeg iedereen een nieuwe kans om deel te nemen aan de samenleving en werd armoede tegengegaan. Het woord ‘jubel’ komt van het Hebreeuwse ‘jobel’en verwijst naar de ramshoorn waarop men moest blazen om het jubeljaar in te luiden. Het jubeljaar is in bijbelse tijden nooit in de praktijk gebracht.
