Jubeljaar 2025… vragen en antwoorden (deel 9)

In deze serie over het ‘Jubeljaar 2025’, elke vrijdag in de digitale nieuwsbrief en de zaterdag erop op onze website, gaan we wekelijks op leuke feitjes en weetjes in om dit jaar dichterbij ons als lezers te brengen. Maar we volgen zeker ook de ontwikkelingen in onze eigen parochiekern waar het de ‘Pelgrims van hoop’ betreft. Om de vindbaarheid van die berichten te vergroten, wordt bij elk zo’n bericht het jubileumlogo opgenomen. In deze negende aflevering de volgende drie vragen… en antwoorden die zo om ons heen werden gesteld en beantwoord over dit ‘Jubeljaar 2025’. Zijn we weer een stukje wijzer geworden, of niet?

Wat is de betekenis van de Heilige Deuren en waar vind je ze?

De Heilige Deuren bevinden zich in de basilieken Sint-Pieters, Sint-Paulus-buiten-de-muren, Maria-Maggiore en Sint-Jan van Lateranen. Deze deuren zijn buiten het Jubeljaar dichtgemetseld en verzegeld. Ook elders kunnen uitzonderlijk en met toestemming Heilige Deuren worden geopend, maar dat gebeurt dit jaar niet.
Het gebruik van de Heilige Deuren gaat terug op een uitspraak van Jezus: ‘Ik ben de deur, als iemand door mij binnengaat, zal hij worden gered.’ De huidige Heilige Deuren in Rome zijn kunstwerken uit de twintigste eeuw. De deur in de Sint-Jan van Lateranen is wellicht de oudste, maar werd in 2000 opnieuw vormgegeven.

Waarom zoveel bedevaarten?


Een pelgrimstocht naar Rome behoort traditioneel tot de mogelijkheden om een aflaat te ontvangen. Maar een jubeljaar in christelijke zin had altijd iets van een pelgrimage. Vroeger vroeg het zware inspanningen en was men lang onderweg. Pelgrims overleden soms tijdens de reis. Dat is vandaag anders. 
Paus Benedictus XVI zei in 2010: ‘Op pelgrimstocht gaan, is niet zomaar een plek bezoeken om de schatten van de natuur, kunst of geschiedenis te bewonderen. Op bedevaart gaan, betekent echt uit onszelf stappen om God te ontmoeten waar hij zichzelf heeft geopenbaard, waar zijn genade met bijzondere pracht heeft geschenen en rijke vruchten van bekering en heiligheid heeft voortgebracht onder hen die geloven.’ Er worden in 2025 zo’n dertig miljoen pelgrims verwacht in Rome.

Wat is een aflaat en hoe werkt dat precies?


Sinds het eerste kerkelijke jubeljaar is de aflaat er een wezenlijk onderdeel van. Een aflaat is een kwijtschelding van straffen die men in het hiernamaals zou moeten ondergaan voor de zonden die men deed. Anders dan vaak gedacht, valt het verkrijgen van een aflaat strikt genomen niet samen met vergiffenis, maar kan het de louteringstijd verkorten. De paus bepaalt de specifieke voorwaarden voor het verkrijgen van een aflaat.
In de eerste kerkelijke jubeljaren lag er heel veel klemtoon op de aflaat, met alle wantoestanden tot gevolg. De joodse traditie rond het jubeljaar is nochtans veel ruimer en minder spiritueel ingevuld. Vanuit het Oude Testament klinkt de hoop dat mensen heel concreet worden bevrijd van de armoede of slavernij waar ze door onrechtvaardige maatschappelijke systemen in terechtkwamen. In die zin vraagt een jubeljaar om bijzondere aandacht voor internationale solidariteit.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws item, Nieuwsberichten. Bookmark de permalink.