Wat is dat ook alweer (deel 44)?

Voor deze vierenveertigste aflevering gaat het om grote, kleurrijke religieuze voorwerpen zeker als de zon er doorheen schijnt. Iedere kerkganger kijkt ernaar in een viering want het zijn de glas-in-loodramen in de apsis. Zij maken alle deel uit van onze kerncollectie. Maar met de beschrijving ‘Kerkcollectie digitaal’ van het Museum Catharijneconvent uit 2020 worden in deze aflevering ook deze altijd zichtbare glas-in-loodramen uit onze parochiekern nog meer zichtbaar voor wie er meer over wil weten. Belangrijk, want het is goed om te weten als parochianen over welke prachtstukken we beschikken. Elk religieus voorwerp heeft namelijk een eigen verhaal zo ook… deze glas-in-loodramen die met het honderdjarig bestaan van de parochie door parochianen werden aangeboden.

Deze drie glas-in-loodramen bevinden zich in de apsis op het priesterkoor en deze drie koorramen zijn van veelkleurig glas-in-lood met periodes uit het leven van onze patroonheilige Johannes de Doper.
Bij het linker raam zien we in het onderste register de prediking van Johannes de Doper, daarboven is de visitatie zichtbaar waar Maria en Elisabeth een banderol dragen met de tekst ‘Maria’ en ‘Elisabeth’ en geheel bovenaan bevindt zich een engel met in de hand een lelie.   
Op het middelste raam zien we in het onderste register de doop van Christus dor Johannes de Doper. Daarboven bevindt zich een knielende Johannes en daarboven is Christus zichtbaar met geheel bovenin ook een engel maar deze met een vurige tong.
In het rechter raam zien we Johannes’ onthoofding met daarboven Salomé die voor Herodes danst met geheel bovenin een engel en deze met palmtakken.
Vermeldenswaardig is zeker ook dat de ramen uiterst links en rechts in de apsis bestaan uit geometrische figuren in blauw- en geeltinten.

De beroemde Huub Levigne ‘de vader’ van de glas-in-loodramen

Maar wie is de ontwerper en uitvoerder van deze schitterende glas-in-loodramen? Op het linker raam staat rechts onderin op het glas ‘H. Levigne’ en op het rechter raam staat rechts onderin ‘Juli 1846 / Juli 1946’. Huub (N.J.H.) Levigne was werkzaam in Maastricht waar hij in de jaren 1946 – 1948 deze glas-in-loodramen in opdracht heeft ontworpen en vervaardigd. Leuk om op te merken is dat de blauwe papieren, in dezelfde grootte als de ramen zelf, de schetsontwerpen in ons parochieel archief zorgvuldig bewaard worden en blijven. Kijken we naar de afmetingen dan zijn de ramen 6 meter hoog en 0,8 meter breed. Deze glas-in-loodramen bevinden zich door deskundig onderhoud van de technische commissie in goede staat.
In de serie verhalen ‘Denkend aan vroeger…’ van auteur Richard Hulmer welke op de website zijn verschenen en in verkorte vorm in het boekwerkje met dezelfde naam verhaalde de auteur ook uitgebreid over deze glas-in-loodramen. Die verhalen werden jaarrond in 2021 gepubliceerd b.g.v. het 175-jarig bestaan van onze parochie. Zoals uit de jaartallen ‘1846’ en ‘1946’ op het rechter raam blijkt, zijn deze ramen geplaatst bij het honderdjarig bestaan van de stichting van een eigen katholieke kerk in Katwijk. En dan hebben we het over het zaalkerkje in de Groote Steeg in Katwijk aan den Rijn. Deze werd op 9 juli 1846 ingewijd en voor die tijd werd er gekerkt in de Oegstgeester statie. Deze glazenier uit Maastricht, Huub Levigne (1905 – 1989) behoorde tot de belangrijkste kerkelijke glazeniers uit het midden van de vorige eeuw.       

Wat gaan we zien in aflevering vijfenveertig?                   

Wat gaan we in die aflevering uit deze serie van donderdag 6 maart tegenkomen uit onze rijke Katwijkse religieuze inventaris? Het is de beschrijving van een groot religieus voorwerp waar iedere kerkganger in elke viering tegenaan kijkt en het maakt ook deel uit van onze kerncollectie. Benieuwd naar wat het is?  Lees dan zeker komende donderdag de nieuwste aflevering van deze serie. Blijf dus deze serie zeker volgen om er nog meer van te weten te komen!    

Klik op een foto voor een grotere weergave of een diapresentatie.

De foto’s zijn ter beschikking gesteld door ‘Kerk collectie ddigitaal’van het Museum Chaterijneconvent.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws item, Nieuwsberichten. Bookmark de permalink.