Voor deze drieënveertigste aflevering zijn er drie heel bijzondere religieuze voorwerpen beschikbaar. Dat komt omdat ze maar één keer per jaar door een lid van het pastoraal team werden gebruikt en dan ook nog buiten de viering om. Ze zijn inmiddels ook vervangen door een modernere uitgave en er werd vroeger ook met ze gereisd naar de kathedraal van Rotterdam. Het zijn namelijk de drie oliebusjes die werden meegenomen naar de Chrismamis. Maar met de beschrijving ‘Kerkcollectie digitaal’ van het Museum Catharijneconvent uit 2020 worden in deze aflevering ook deze weinig zichtbare oliebusjes uit onze parochiekern nu echt zichtbaar voor wie er meer over wil weten. Belangrijk, want het is goed om te weten als parochianen over welke prachtstukken we beschikken. Elk religieus voorwerp heeft namelijk een eigen verhaal zo ook… deze drie oliebusjes met het bijbehorende eikenhouten kistje.


De drie metalen oliebusjes staan in de kerk naast de doopvont. Ze worden daar bewaard in een eikenhouten kistje met een koperen handvat. De drie verzilverd metalen cylindrische oliebusjes kennen ieder een eigen en apart opschrift. Op het lichaam en de deksel met schroefdraad bevinden zich de volgende initialen per oliebusje: ‘Chr’ (Chrisma); ‘I’ (Infirmorum) en ‘Cat’ (Catechumenorum). Deze oliebusjes met kistje zijn ook ongeveer honderd jaar oud en ze zijn gedateerd zo rond 1920 – 1930. Het kistje meet een hoogte van 14 cm, een breedte van 20 cm en een diepte van 7 cm. Elk oliebusje heeft dezelfde afmeting te weten een hoogte van 8 cm en een diameter van 4 cm. Zowel de oliebusjes als het eikenhouten kistje bevinden zich in een goede staat. Ze werden natuurlijk maar eens per jaar gebruikt.

Wat gaan we zien in aflevering vierenveertig?
Wat gaan we in die aflevering uit deze serie van donderdag 27 februari tegenkomen uit onze rijke Katwijkse religieuze inventaris? Het is de beschrijving van de glas-in-loodramen in de apsis waar het leven van onze patroonheilige wordt verbeeld middels gekleurd glas. In de artikelenserie van Richard Hulmer ‘Denkend aan vroeger…’ zijn ze ook beschreven omdat het ook het parochiecadeau was bij het honderdjarig bestaan van onze parochie in 1946. Er is toen veel over verteld en vastgelegd door onze eigen lokale kerkhistoricus. Eens kijken wat er bij deze inventarisatie door medewerkers van het Museum Catharijneconvent in 2020 over is vastgelegd. Benieuwd naar mogelijk nieuwe informatie over deze glas-in-loodramen? Lees dan zeker komende donderdag de nieuwste aflevering van deze serie. Weet u, weet jij, ook nog niet over welke glas-in-loodramen het precies gaat? Blijf dan deze serie dus zeker volgen om er nog meer van te weten te komen!