Wat is dat ook alweer (deel 45)?

Voor deze vijfenveertigste aflevering gaat het om een groot religieus voorwerp uit de kerncollectie wat in de apsis een plek heeft waar elke kerkganger tegenaan kijkt. Maar met de beschrijving ‘Kerkcollectie digitaal’ van het Museum Catharijneconvent uit 2020 wordt in deze aflevering ook dit altijd zichtbare hoogaltaar uit onze parochiekern nog meer zichtbaar voor wie er meer over wil weten. Belangrijk, want het is goed om te weten als parochianen over welke prachtstukken we beschikken. Elk religieus voorwerp heeft namelijk een eigen verhaal zo ook dit hoogaltaar… zo gewoon als we het elke zondag in de kerk zien, maar ook zo bijzonder als je deze aflevering gelezen hebt.

Het hoogaltaar bestaat uit travertijn, zandsteen en hardsteen. Aan de voorzijde bevinden zich drie door marmeren zuiltjes van elkaar gescheiden vakken waarin een vierpas (midden) dan wel een veellobbig medaillon (overige vakken). In de vierpas is een kelk met hostie zichtbaar en de tekst ‘ECCE’, PANIS, ANGELORUM’. In de medaillons is links de afbeelding van Jezus met de Emmaüsgangers zichtbaar en Jezus en de Samaritaanse vrouw is rechts te zien.
Op de tombe, van het jaar 1911, staat een tabernakel dat bestaat uit brons en emaille en is gedateerd rond 1960.
Het bronzen kruis bevestigd op het tabernakel bevat een gepolychromeerd metalen corpus en de koperen letters ‘INRI’.
Kijken we naar de afmetingen dan heeft de tombe een hoogte van 1 meter, een breedte van 3 meter en een diepte van 1,39 meter. Het tabernakel heeft een hoogte van 0,85 meter en een breedte van 0,65 meter. Het kruis meet 1,55 meter hoog, 0,95 meter breed en een diepte van 0,15 meter.
En alles bevindt zich in een redelijke staat. Waarom redelijk en niet goed? De linker- en de rechter vierpas hebben veel oxidevorming en de corpus kent een beschadiging op het rechter scheenbeen en in de knieholte. Hoe deze is ontstaan…?

Het bronzen kruis bevestigd op het tabernakel bevat een gepolychromeerd metalen corpus en de koperen letters ‘INRI’.Kijken we naar de afmetingen dan heeft de tombe een hoogte van 1 meter, een breedte van 3 meter en een diepte van 1,39 meter. Het tabernakel heeft een hoogte van 0,85 meter en een breedte van 0,65 meter. Het kruis meet 1,55 meter hoog, 0,95 meter breed en een diepte van 0,15 meter.En alles bevindt zich in een redelijke staat. Waarom redelijk en niet goed? De linker- en de rechter vierpas hebben veel oxidevorming en de corpus kent een beschadiging op het rechter scheenbeen en in de knieholte. Hoe deze is ontstaan…?

Een weetje…

De tombe dateert uit de vroege periode van de kerk en deze werd mogelijk ook door de architect Van Groenendaal ontworpen. Oorspronkelijk zal er een bijbehorende opstand met tabernakel zijn geweest. Deze opstand zou door J. Dunselman zijn beschilderd. In zijn huidige verschijningsvorm dateert het tabernakel ongeveer uit 1960. Toen zal ook het altaarkruis zijn geplaatst. Door de latere vernieuwing van het priesterkoor ging het altaarbordes (suppedaneum) helaas verloren.

Wat gaan we zien in aflevering zesenveertig?                   

Wat gaan we in die aflevering uit deze serie van donderdag 13 maart tegenkomen uit onze rijke Katwijkse religieuze inventaris? Het is de beschrijving van een zestal lichtgevende religieuze voorwerpen die een plek hebben op het hoogaltaar uit deze aflevering. Dat is niet moeilijk om te raden. Toch benieuwd naar wat het is?  Lees dan zeker komende donderdag de nieuwste aflevering van deze serie. Blijf dus deze serie zeker volgen om er nog meer van te weten te komen!    

Dit bericht is geplaatst in Nieuws item, Nieuwsberichten. Bookmark de permalink.